Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Aga
Administrator
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 933
Przeczytał: 5 tematów
Pomógł: 50 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: małopolska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 12:37, 27 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Czy ma ktoś może przepis na gruszki marynowane? Albo jakieś inne dobre specjały z gruszek na zimę?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
aiza
Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 14:38, 27 Wrz 2012 Temat postu: |
|
|
Aga ja robiłam w tamtym roku gruszki takie jak do kompotu tylko dodałam cukru waniliowego;) Były pyszne, w tym roku też zrobiłam kilka słoiczków.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tymoteusz
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 462
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 35 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kujawy Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 19:03, 27 Wrz 2012 Temat postu: gruszki |
|
|
Wybierz coś z tego: [link widoczny dla zalogowanych] . Ja chyba na tym forum znalazłem przepis na ciasto orzechowe.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Joanna13
Dołączył: 05 Sty 2012
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Nie 15:53, 25 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
Jak wiadomo czekolada poprawia nastrój dlatego proponuję ciasto czekoladowo-kawowe
SKŁADNIKI:
150 g ciemnej czekolady (co najmniej 70%)
150 g masła
6 jajek
250 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75 g mąki
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
4 łyżki likieru TIA MARIA lub innego likieru kawowego
masło do wysmarowania tortownicy
Potrzebna będzie forma do ciasta (tortownica) o średnicy 23 cm uprzednio wysmarowana masłem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową więc wyjmujemy je odpowiednio wcześniej z lodówki.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Czekoladę łamiemy i razem z masłem rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajka, cukier i ekstrakt z wanilii ubijamy na gładką masę, powinny co najmniej podwoić swoją objętość. Do masy dodajemy mąkę i kawę rozpuszczalną i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy przez około 35 - 40 minut. Po upieczeniu spód ciasta powinien być bardzo wilgotny. Zaraz po wyjęciu z piekarnika smarujemy wierzch ciasta likierem (ciasto ma się "zapaść")
Po przestygnięciu ciasto można oprószyć kakaem.
Smacznego na jesienne wieczory
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Forfiter
Moderator
Dołączył: 22 Lut 2012
Posty: 213
Przeczytał: 4 tematy
Pomógł: 39 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z Polski Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pon 22:08, 22 Gru 2014 Temat postu: |
|
|
Witam,
Czy ma ktoś może dobry przepis na wigilijną sałatkę śledziową?
I jeszcze poszukuję wypróbowanego przepisu na mako-sernik. Mojej żonie serniki wychodzą rewelacyjnie, ale mako-sernik już niezbyt się Jej udaje i w końcu od kilku lat kupowałem go w cukierni, ponieważ bardzo mi smakuje i nie wyobrażam sobie bez niego świąt. Jak znacie to proszę Was o taki.
Pozdrawiam,
Forfik
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
malwi22
Dołączył: 09 Cze 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Wto 13:18, 09 Cze 2015 Temat postu: |
|
|
Macie jakiś dobry przepis na stek wołowy?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
agata86
Dołączył: 23 Lip 2015
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 9:05, 23 Lip 2015 Temat postu: |
|
|
Hej możesz spróbować ten przepis:
Składniki
1 porcja:
1 filet z polędwicy wołowej, 150 g
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
Dodatki:
1 duży ziemniak
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
1/2 kukurydzy
sól, biały oraz czarny pieprz
Przygotowanie
Filet z wołowiny wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać solą oraz pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć przez 4 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku). Aby mięso było dobrze wysmażone, steka smażyć po 5 minut z każdej strony.
Filet zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed pokrojeniem i podaniem. Na 1 minutę przed podaniem, na steku ułożyć 1 łyżkę masła. Podawać np. z puree ziemniaczanym i grillowaną kukurydzą.
Dodatki przygotować przed smażeniem steka:
Ziemniaka obrać i ugotować. Jeszcze gorącego dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, doprawić solą, białym pieprzem, dodać 2 łyżki śmietany i 1 łyżkę masła. Ponownie rozgnieść na gładkie puree.
Kukurydzę gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Przekroić na 2 części, wbić kawałek drewnianego szaszłyka w każdą połówkę, posypać solą oraz czarnym pieprzem, wysmarować 1 łyżką masła i włożyć na 3 minuty pod rozgrzany grill w piekarniku, lub też zgrillować na patelni grillowej.
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Godwin
Dołączył: 02 Paź 2015
Posty: 17
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 2/3 Skąd: Katowice
|
Wysłany: Śro 10:16, 07 Paź 2015 Temat postu: |
|
|
Wołowina to dosyć trudne mięso jeśli chodzi o przygotowanie jej dzięki za przepis, na pewno skorzystam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
krwinka
Dołączył: 17 Gru 2015
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Warszawa Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 15:02, 17 Gru 2015 Temat postu: kulinarne pychotki |
|
|
ja kocham makaron z pesto
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Hubertino24
Dołączył: 28 Sty 2016
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Oborniki Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 9:53, 28 Sty 2016 Temat postu: Re: kulinarne pychotki |
|
|
krwinka napisał: |
ja kocham makaron z pesto |
A masz jakiś dobry przepis?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|