Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mari_Ka
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 13:52, 06 Lis 2008 Temat postu: Kącik kulinarny :) |
|
|
Myślę, że każda / każdy z nas ma jakieś swoje ulubione danie...
Tutaj możemy dzielić sie ciekawymi przepisami z pozostałymi forumowiczami
Zapraszam
No to "rzutem na taśmę" - pierwszy przepis (sałatka idealna na imieninowe przyjęcie)
Sałatka ananasowo - makaronowa
Składniki:
- puszka ananasów
- ugotowany al dente makaron (ładnie wygląda makaron typu "kokardki", ale może byc każdy inny)
- puszka kukurydzy
- 30 dag chudej wędliny
- 30 dag sera żółtego (najlepiej jakiegoś ostrzejszego w smaku)
- puszka czerwonej fasoli
- 1/4 szklanki soku z ananasów
- majonez i jogurt naturalny
- łyżeczka przyprawy do sałatek Prymat (przyprawa nadaje specyficzny smak sałatce ale równie dobrze można ją zastąpić tradycyjnie solą i pieprzem)
Ananasyi wędlinę pokroić w kostkę. Ser żólty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Przygotować sos - majonez połączyc z jogurtem, sokiem z ananasów i przyprawą (mieszać dość energicznie aby nie powstały grudki).
Wszystkie składniki połączyć ze sobą.... i zajadać
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Mari_Ka dnia Czw 14:05, 06 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Aga
Administrator
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 933
Przeczytał: 5 tematów
Pomógł: 50 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: małopolska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 17:54, 07 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Mari- Ka , na pewno ją wypróbuję, bo zapowiada się mniamniuśnie
To może zaproponuje łatwy i szybki serniczek na zimno
-Spód biszkoptowy (gotowy lub upieczony w domciu), mogą też być biszkopty
- 3 serki homo waniliowe po 150g
-ok. 500 ml śmietanki kremówki (może być trochę mniej)
- łyżka cukru do ubicia bitej śmietany
- 2 galaretki agrestowe
- 2 galaretki inne (obojętne) na sam wierzch
- ew. owoce z puszki odcieknięte, lub świeże
Przyrządzić 2 galaretki agrestowe w 2 szkl. wody (mają być b. gęste), i pozostałe już normalnie wg przepisu,
upiec biszkopt ( może być cienki na ok. 1 cm), wystudzić.
Przygotować formę na ciasto czyli suchą wyłożyć pergaminem, ułożyć biszkopt lub biszkopty; ubić z cukrem śmietankę na sztywno; połączyć z serkami, na końcu dodać lekko tężejące galaretki. Ważne, aby już były krzepnące, inaczej nam za bardzo rozmoczą biszkopt.
Wrzucić do masy pokrojone owoce,( można też je ułożyć potem na wierzchu), wylać wszystko na biszkopta , jak stężeje to na końcu POWOLI -najlepiej po łyżce zalać inną galeretką. Wstawić do lodówki.
Po ok. 2-3 godz jest gotowe .
Smacznego
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez Aga dnia Pią 17:56, 07 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
reni
Dołączył: 03 Lis 2008
Posty: 8
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Szamotuły k/Poznania Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 7:20, 08 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Jeśli o sałatkach,to mój przepis na szybka sałatkę; -30 dag szynki konserwowej puszka kukurydzy -pęczek rzodkiewki 2 zakwaszane śmietany -koperek Szynkę pokroić w kostkę,wsypać kukurydzę ,rzodkiewkę w plastrach i zalać śmietaną.Na wierzch posypać koperkiem.Można też ugotować 3 jajka na twardo i polożyć połówki posmarowane na wierzch.Pycha. SMACZNEGO.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mari_Ka
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:11, 08 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Aga
Reni
dzięki za przepisy
Już sobie skopiowałam do swojej "książki kucharskiej" i w najbliższym czasie na pewno wyprobuję Szczególnie serniczek bo mój Mąż za sernik albo jabłecznik dałby się pokroić
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
tymoteusz
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2008
Posty: 462
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 35 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kujawy Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Sob 14:22, 08 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Podam przepis na przepyszne ciasto orzechowe znaleziony w necie:
2/3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. zmielonych orzechów włoskich
10 dkg masła
1 szkl. cukru + cukier waniliowy
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę na sztywno. Żółtka utrzeć mikserem z masłem i cukrem na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę, orzechy i wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Pianę dodać do ciasta - całość ostrożnie wymieszać. Formę (ja preferuję keksówkę) wysmarować masłem i posypać tartą bułką. Włożyć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45min. Można polać polewą czekoladową i udekorować połówkami orzechów. Jest naprawdę pyszne - wilgotne i pachnące
Robi się szybko - z posprzątaniem po przygotowaniu max. 60 min.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Mari_Ka
Dołączył: 28 Sie 2008
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: dolnośląskie Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 19:28, 19 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Tymoteusz ciasto rzeczywiście przepyszne I szybkie (zarówno do przygotowania jak i do skonsumowania U mnie zniknęło że tak powiem "w mgnieniu oka"
Dziękuję za przepis
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Anita
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląsk
|
Wysłany: Śro 19:55, 26 Lis 2008 Temat postu: |
|
|
Sałatka z tuńczyka
30dkg. sera żółtego
majonez (mały cały)
3 pusz. tuńczyka ( sałatkowego)
5-6jajek(ugotować)
1cebula(średnia)
białko pokroić w małą kostkę,ser utrzeć na grubym tarle , tuńczyk odsączyć ,cebulę pokroić w małą kostkę,żółtko dobrze rozgnieść widelcem.
przekładać : białko ser majonez tuńczyk cebula tuńczyk majonez ser żółtko[b[/b]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aga
Administrator
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 933
Przeczytał: 5 tematów
Pomógł: 50 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: małopolska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:51, 12 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Anita pyszne !Dzięki.
Ponieważ zbliżają się święta Bożego Narodzenia (na forum nasze pierwsze!)
proponuje sprawdzony, łatwy przepis na piernik, który ma tą dużą zaletę, że przygotowuje się go co najmniej na tydzień przed spożyciem (czyli wtedy, kiedy w kuchni panuje jako taki spokój a nie pospieszne i męczące przygotowania), a jest świeży jeszcze długo po świetach.
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
400g mąki, 250g miodu (może być sztuczny),250g cukru,1/2 szkl. mleka, 2 jaja, 25g masła,50 g posiekanych bakalii, 1/2 łyżeczki sody,szczypta soli, 2 łyżki powideł śliwkowych, przyprawa do piernika KAMIS.
Mleko wlać do garnka,wsypać cukier i miód, pogrzać. Gdy się rozpuszczą zdjąć z ognia, dodać masło,przyprawę i sól. Po ostudzeniu wbić jaja, ubić.Wsypać mąkę wymieszaną z sodą , dokładnie wymieszać. Dodać bakalie, powidła, wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w temp. pokojowej na min. 2 dni do fermentacji.
Długą i wąską formę wyłożyć pergaminem, wlać ciasto i piec ok. 1 godz. w 180 st. . Po ostudzeniu zawinąc w folię i odstawić na min.3-4 dni w chłodne miejsce.
Data przydatności do spożycia: 4 tygodnie.
Już rok temu go robiłam i naprawdę polecam, bez ucierania
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
fidos34
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 62
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 6 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 21:26, 12 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
No to ja też coś dorzucę.Przepis na ciasto 3-bit,bez pieczenia.Potrzebne składniki:mleko skondensowane słodzone(gotowane w wodzie przez dwie godziny,oczywiście gotujemy w puszce),żelatyna,krem karpatka(najlepiej taki 5minut,Delekty),7paczek zwykłych herbatników,2 śmietanki śnieżki,czekolada. Na duzą blachę wykładamy warstwę herbatników,na nie krem wykonany wg przepisu i wymieszany z 3łyżeczkami żelatyny rozpuszczonymi w małej ilości wody.Na krem znowu warstwa ciastek,na nie karmel który powstał z mleka.Na karmel znowu ciastka.Na wierzch wykładamy śnieżkę rozrobioną w dwóch szklankach mleka i wymieszaną z3łyzkami stołowymi żelatyny,rozpuszczonej w małej ilosci wody.Całość posypujemy startą czekoladą.Naprawdę pycha i zawsze się udaje.
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez fidos34 dnia Nie 19:00, 14 Gru 2008, w całości zmieniany 2 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Alchemik
Dołączył: 18 Sie 2008
Posty: 134
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 23 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Kraków Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 23:29, 12 Gru 2008 Temat postu: |
|
|
Nie trzeba już gotować skondensowanego mleka na karmel. Są gotowe w puszkach - tzn. mleko skondensowanie i GOTOWANE. Niewiele droższe a czasu zaoszczędzi...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
aiza
Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 17:33, 10 Sty 2009 Temat postu: |
|
|
Ja Wam podam przepis na pyszny chleb;) Przygotowanie ciasta na chleb zajmuje max 10 minut a pieczenie ok 1,5 godz ale jakie efekty;) Przepis jest na dwa dośc duże chleby
1 litr ciepłej wody
kostka drożdży (10 dag)
3 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka miodu
3 łyżki oleju
Wszystko włożyc do dużego naczynia i rozmieszac. Potem dołożyc:
1 szlkanka płatków owsianych
2 szklanki mąki gracham
i ok 1,5 kg mąki przennej
Wszysko zarobic na ciasto, mąki dodawac tyle zeby się dało uformowac chlebki.
2 foremki nasmarowac dobrze olejem i włożyc ciasto wygładzic po wierzchu zmoczoną ręką, Posmarowac białkiem jajka i można posypac makiem, kminkiem, słonecznikiem itp.
Pozostawic na jakiś czas w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i upiec;)
Piec ok 1,5 godziny w temp 200-220 'C
Do środka do ciasta też można dodac różne przysmaki zależy kto co lubi, ja dodaje słonecznik, albo rodzynki wtedy chleb jest bardziej na słodko ale jest przepyszny.
Polecam i smacznego;)
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez aiza dnia Nie 18:20, 11 Sty 2009, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
Kaśka
Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 82
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 19:14, 23 Lis 2009 Temat postu: |
|
|
Ostatnio bardzo często słyszę o CIECIORCE. Doczytałam się ,że jest bardzo podobna do grochu Mam takie pytanie czy jedliście kiedyś cieciorkę i czy jest smaczna? A może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis z nią w roli głównej Pozdrawiam serdecznie!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
zetka
Dołączył: 19 Maj 2008
Posty: 54
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3
|
Wysłany: Pon 12:42, 21 Gru 2009 Temat postu: |
|
|
hej macie jakieś sprawdzone szybkie przepisy na śledzie? A przepis na karpia jakiś nie za trudny? Troche późno o to pytam wiem
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Aga
Administrator
Dołączył: 13 Maj 2008
Posty: 933
Przeczytał: 5 tematów
Pomógł: 50 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: małopolska Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Sob 11:32, 17 Lip 2010 Temat postu: |
|
|
Ma ktoś sprawdzony przepis na Dobry Sernik pieczony, aby potem ciacho nie opadło zbytnio ?
Potrzebuje jeszcze na dziś
Dziękuję
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
swietka
Dołączył: 18 Lip 2009
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: hiszpania, Madrid Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 23:01, 16 Gru 2010 Temat postu: |
|
|
a ja musze cos na sobote zmontowac mam maly jubileusz ...koncze kolejne 18 lat...no i muszde cos takiego po polsku...moze kotlety mielone???
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|